12 Aralık 2020 Cumartesi

EYLÜL - MEHMET RAUF

Eylül ilk olarak 1900 yılında, Servet-i Fünun dergisinde hikâye olarak yayımlanmış ve gelişen zaman süreçte büyük beğeni toplaması neticesinde, 1901 yılında kitap haline getirilerek Türk edebiyatı klasik romanları arasında kendisine pay edinmiştir.


Etkin olduğu koşullar ile günümüz koşulları arasında ki farklılıklara rağmen, Eylül hala okunabilirliğini muhafaza eder. Çünkü Eylül, simgesel olarak yasak bir aşka konukseverlik yapmış olsa da, aslında saf ve tertemiz bir aşka timsaldir. Bir aşk düşünün ki bedensel arzular ile kirletilmemiş olsun! Bir aşk düşünün ki, sadece gözlerdeki bakışlarda yaşansın! O bakışlar ki bütün varlığınıza tesir edip, ruhunuzu etkisi altına alsın!


Eylül, baharın sonlanması ile gelen kışın habercisi ya da şairlerin dizelerinde yansıttıkları gibi, keder ve ayrılığın ardından dile gelen hazan yağmurları! Nasıl ki yaprakların ağaçlara olan vedası, ayrılan sevgililerin ardından dökülen gözyaşlarına benzetilmesi gibi!...

Boşuna mı hayıflanır insanlar, gelen kış mevsiminin habercisi olan o soğuk havaların dem vurmasıyla, geçip giden yaz günlerinin ardından!

Kurguda da Suat'a hayatının bu çağı ömrünün, kadınlığının Eylül'ü gibi gelir. Süreyya ile evli olan Suat'ın hayatında bir şeyler eksiktir. Belki de son zamanlarda Süreyya'nın vurdumduymaz tavırlarıdır, kendisini değersiz ve önemsiz hissetmesini sağlayan. Kim bilir! Ne yazık ki çiftler arasında paylaşım azalınca ilişkilerin ortak resmidir, duygusal sadakatsizlikler!

Aradığı ilgiyi yasak ilişkide bulan Suat, mantığı ve hisleri arasında sıkışıp kalır! Bir okur olarak Suat'ın yerinde olmak istemezdim. Her ne kadar vâki olanda hayır var, deseler de zordur seçim yapmak!

Birine gitme, kal derken, diğerini yolcu etmek! Birini seçerken, diğerinden vazgeçmek!


Yazar kitapta kişilik analizlerini derinlemesine irdelediğinden dolayı, anlatım okuru biraz sıkar fakat yazıldığı dönem baz alınırsa yazarın neden, kahramanlarının ruh hallerine ayrıntıyla değindiğini anlamamız daha mümkün olacaktır. Bana günümüz hayat koşullarında bile hâlâ gözlerde yaşanan bir aşk var mı, dedirten eser, mutlaka okunmalı!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KIRIM