13 Aralık 2020 Pazar

SİYER-İ ALİ - İHSAN SALİH SALİHOĞLU

     Tarih boyunca etkin olduğu dönem de halkın sevgisini ve muhabbetini kazanmış ve gelecekte de insanların kalbinde taht kurmuş nice insanlar var olmuştur. Buna nazaran yaptıkları insanlık dışı eylemlerle geçmişin ve geleceğin lanetlenmiş insanları da, maalesef tarih sahnesinde yer almış kişiler olarak, dünya devam ettikçe var olmaya devam edeceklerdir. Zira yazarın da dediği gibi,

" Hak ile bâtıl mücadelesi Âdem'den (as) kıyamete kadar, devam edecektir. "                      İşte Hz Ali ilk yazdığım cümleye verilebilecek en nadide örneklerden, sadece bir tanesi! İlimde ve kahramanlıkta tüm evliyanın şahı, 

" Allah'ın Aslanı ve Allah'ın Kılıcı " unvanlarını alan, çağlar geçtikçe de gündemde kalmayı başaran Hz Ali'yi tanımak bence, her kulun vazifesi olmalı! 


     Hz Ali hakkında bir çok kitap okudum fakat hiç biri okuduğum bu eser kadar gerçeklere dayalı değildi! Diğer eserler, hakikat noktasında sahih olduğu kadar, ifrat ve tefrit fazlaydı! Öyle ki Hz Ali hakkında o kadar mesnetsiz, ipe sapa gelmeyen cümleler kurulmuştu ki, şaşırdım. Okurken, nutkum tutuldu! Tabii ki, bu benim şahsi görüşüm! Nitekim ayet ve hadisler hakkında, bir nebze dahi bilgisi olan her insanın, doğru ve yanlışın ayrımına varacak kabiliyette olduğuna inanıyorum. 

Her ne kadar hakikatin sırrına, vakıf olmayacağımızı bilsek de!...


Hâlbuki bu kitap, hakikatlerin ışığında yazılmış ve kronolojik sıraya harfiyen uyulmuş, bir kaynak! Netice itibarıyla yazar, okuyucuya bıkkınlık vermeyen akıcı bir dille, pek de kolay olmayan meseleleri ele alışıyla, kavram ve kuramlarıyla biz okurlara mükemmel bir eser hediye etmiş!

Sahih kaynaklar eşliğinde derlenmiş olan bir eser...

KİTAPTAN ALINTILAR

" Ebulleys Semerkandi der ki,

İnsanlar 3'e ayrılır.

1- Allah'ı bilen alim.

2- Kurtuluş yoluna koyulan öğrenci.

3- Bu ikisi dışında kalıp her çığırtkanın peşine takılan, her esen rüzgâra göre yön değiştiren mide düşkünü gruptur. Oysa ilim maldan daha üstündür. Çünkü ilim seni koruduğu halde malını sen koruyamazsın. İlim harcandıkça arınarak gelişir, oysa mal harcandıkça tükenir. Âlimler dünya durdukça yaşarlar. Gerçi vücutları yok olur ama hatıraları kalplerde yaşamaya devam eder. "

Sayfa: 66 



" Cahil dostum olacağına, âlim düşmanım olsun! "

Sayfa: 618 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KIRIM