12 Aralık 2020 Cumartesi

İLK KURŞUNUN SEYİR DEFTERİ 1918/2014 - ERDOĞAN SORGUÇ

Bugün " Milli Mücadele yıllarında ilk kurşun ne zaman, nerede ve kim tarafından atılmıştır? " diye kime sorarsanız sorun, benim de doğru bildiğimi sandığım


" 15 Mayıs 1919'da, İzmir'de gazeteci Hasan Tahsin tarafından Yunan askerlerine

atılmıştır. " cevabını verecektir.

Oysa ki, yazar kitapta " 19 Aralık 1918'de Dörtyol-Karakese'de Mehmet Kara ve arkadaşları tarafından Fransız askerlerine atılmış. " olduğunu okura beyan eder!


Havsalamın kabul de zorlandığı nokta, hal böyleyken neden, tarih dersinde ilk kurşunun Hasan Tahsin tarafından atıldığı anlatıldı. Maalesef ne yazık ki, medyanın yine baş aktör rolünü çok güzel oynayarak, adım adım inşa edilen bir efsaneyi tabu haline getirdiğini gözlemliyoruz!


Kitapta Yunan işgalinin görgü tanığı olan bir İngiliz subayının anlattıklarıyla, ilk kurşun ve Hasan Tahsin hakkında anlatılan senaryoların nasıl geçersiz hale geldiğine şahit olacaksınız! 

19 Aralık 1918'den, 2014 yılına kadar geçen 96 yıllık süreyi, kronolojik tarih sırasına göre geçerli kaynaklar eşliğinde ayrıntılarıyla anlatmış, yazar.


Yazarında değindiği gibi, 1974'de İzmir'de, 1994'de Dörtyol'da dikilmiş olan " İlk kurşun " heykelleri önünde her yıl aynı tarihlerde kutlama törenleri düzenlenmektedir. Trajikomik olan, İzmir'de olanı Cumhurbaşkanı, Dörtyol'da olanı da Devlet Bakanı tarafından törenle açılmış olması!


Netice itibarıyla sahih kaynaklar eşliğinde derlenmiş, ayrıntılı ve yalın bir anlatım tarzı içeren, bu eser okunmalı!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KIRIM